Η Ρητορική Εταιρεία στο European Youth Fair
3 Δεκεμβρίου 2014
Thessaloniki WUDC 2016
7 Απριλίου 2015

Η ΡΕΕ στο συνέδριο της IDEA στο Άμστερνταμ

Το τριήμερο 11-14 Μαρτίου 2015 η Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδος (ΡΕΕ) συμμετείχε στο συνέδριο Debate in the Neighborhood (DIN) που οργανώθηκε στο Άμστερνταμ. Το πρόγραμμα DIN είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης International Debating Education Association (IDEA) το οποίο χρηματοδοτείται από την οργάνωση Open Society Foundation και το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει φωνή σε νέος που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και αντιμετωπίζουν δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες.

Στο τριήμερο συνέδριο συμμετείχαν 25 εκπαιδευτικοί και προπονητές ρητορικού λόγου από 9 Ευρωπαϊκές χώρες που προέρχονται από πολλαπλά υπόβαθρα. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για επιτυχημένες πρακτικές προσέλκυσης και εκπαίδευσης νέων στον ρητορικό λόγο και επισκέφθηκαν δημοτικά κέντρα εκπαίδευσης στο Άμστερνταμ στα οποία ήδη τρέχουν επιτυχημένοι κύκλοι ένταξης νέων στον ρητορικό λόγο. Η αποκορύφωση του Ολλανδικού προγράμματος ήταν η οργάνωση ενός δημοσίου debate μεταξύ μαθητών που ζουν σε γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα και αστυνομικών που εργάζονται εκεί. Έπειτα από την εκπαίδευση που έλαβαν, οι μαθητές παρουσίασαν δομημένα και ισχυρά επιχειρήματα και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πολύ υγιής και εποικοδομητικός.

Η ΡΕΕ εταιρεία είναι μέλος του δικτύου εταίρων της IDEA και ενεργός υποστηρικτής του προγράμματος DIN. Η συμμετοχή μας στο συνέδριο εμπλούτισε τις γνώσεις μας για το πώς να προσελκύσουμε νέους και θα αποτελέσει το θεμέλιο των μελλοντικών μας προγραμμάτων. Τους επόμενους μήνες έχουμε προγραμματίσει να οργανώσουμε αντίστοιχες εκπαιδευτικές ημερίδες στην Αθήνα τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς.