H Ρητορική Εταιρεία συστάθηκε από έμπειρους εκπαιδευτές και οργανωτές για να προωθήσει τον διάλογο στην ελληνική κοινωνία, διδάσκοντας κριτική σκέψη, ικανότητες δημοσίου λόγου και επίλυση διαφορών, επιχειρηματολογία και την θέληση και δυνατότητα να εξετάζονται με σεβασμό και λογική οι απόψεις των άλλων. Προς αυτό τον σκοπό διοργανώνει σεμινάρια, πρωταθλήματα και δημόσιες συζητήσεις μέσω των οποίων νέοι και νέες μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να προβάλλουν τις ιδέες τους και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά της χώρας τους. Επίσης, η Ρητορική Εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική νεολαία να επικοινωνεί με νέους και νέες από όλο τον κόσμο μέσω της οργάνωσης διεθνών ανταλλαγών, εκδηλώσεων με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων καθώς και online διαλόγων.

Η ομάδα μας

Νόρα Δημοπούλου

Υπεύθυνη Σχολικών Προγραμμάτων


Η Νόρα είναι η Νομική Σύμβουλος της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδος. Ξεκίνησε την ενασχόληση της με το Debate το 2003 ως μέλος της νικήτριας ομάδας των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας. Την επόμενη χρονιά προσκλήθηκε επίσημα στην Βουλή των Εφήβων ως μια εκ των δέκα καλλίτερων ομιλητών πανελληνίως. Έκτοτε, συμμετέχει ενεργά σε πρωταθλήματα Debate στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως ομιλήτρια ή κριτής, λαμβάνοντας διακρίσεις. Ασχολείται με την εκπαίδευση του Debate στον Ρητορικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Πατρών και ήταν μέλος της οργανωτικής ομάδας του Patras Open 2013. Η Νόρα σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή και το Δίκαιο Ανταγωνισμού στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Montpellier στη Γαλλία. Εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο και ως δικηγόρος και ως ηθοποιός στην Ελλάδα.

Λουίζα Μότη


Η Λουίζα «κόλλησε» με το ντιμπέιτ από όταν έκανε πρώτη φορά στην Γ’ λυκείου. Στα πλαίσια του φοιτητικού ντιμπέιτ τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΟΠΑ, έχει συμμετάσχει σε τελικούς διεθνών τουρνουά (Patras Open, Thessaloniki Open) και σε πολλά ακόμα τουρνουά του εξωτερικού. Είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας του Ρητορικού Ομίλου ΟΠΑ έχοντας ασχοληθεί με την προώθηση του ομίλου εντός και εκτός Πανεπιστημίου, την διοργάνωση πρωταθλημάτων και την επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο. Tον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει κριτής σε αρκετά εγχώρια πρωταθλήματα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάνος Μοσχόπουλος

Διευθυντής Κοινωνικών και Διεθνών Προγραμμάτων


Ο Μάνος αναδείχθηκε καλύτερος ομιλητής στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate στην κατηγορία ESL το 2010 και έχει ηγηθεί κριτικών επιτροπών δεκάδων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, έχοντας κρίνει τους τελικούς του Ευρωπαϊκού και του Παγκοσμίου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος. Μετά από δέκα χρόνια απασχόλησης ως οργανωτής και εκπαιδευτής στη Νοτιανατολική Ευρώπη, εργάστηκε στο Λονδίνο ως υπεύθυνος Διεθνών Προγραμμάτων για την International Debate Education Association έχοντας διοργανώσει σεμινάρια, πρωταθλήματα και προγράμματα κοινωνικής ένταξης στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Δυτική Αφρική. Ο Μάνος έχει σπουδάσει επικοινωνία, πληροφοριακά συστήματα και πολιτικές επιστήμες, είναι ο προπονητής της Εθνικής Τουρκίας σε σχολικό επίπεδο και εργάζεται ως σύμβουλος εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων στην Ευρώπη.

Κατερίνα Καραδημήτρη

Υπεύθυνη Δημοσίων Debates


Η Κατερίνα είναι η διαχειρίστρια της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδας. Ξεκίνησε τη Ρητορική το 2002 και έχει πάρει μέρος σε δεκάδες πρωταθλήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λαμβάνοντας πολλαπλές διακρίσεις. Είναι η ιδρύτρια και η υπεύθυνη του ομίλου debate του Πανεπιστημίου Πατρών, που δημιουργήθηκε το 2009, και έκτοτε η ομάδα έχει μία σταθερή και επιτυχημένη παρουσία στα πανελλήνια πρωταθλήματα ρητορικής. Από το 2010 μέχρι σήμερα, έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία 4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Debate. Ως κριτής έχει πάρει μέρος σε πανεπιστημιακά και σε μαθητικά πρωταθλήματα, όπου βοήθησε και σε workshops παρουσίασης του debate σε μαθητές. Η Κατερίνα ήταν η convenor του Διεθνούς Πρωταθλήματος Debate «Patras Open», το οποίο διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2013 από τη Ρητορική Εταιρεία, προσελκύοντας ομιλητές από την Ευρώπη και την Ασία. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Βασίλης Τσιπόπουλος

Υπεύθυνος Κοινωνικών Προγραμμάτων


Ο Βασίλης ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Ομίλου Debate του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου για τέσσερα χρόνια, έχοντας υπηρετήσει σαν συντονιστής εκπαίδευσης του ομίλου για δύο χρόνια. Έχει διοργανώσει πρωταθλήματα στην Σκωτία και την Ελλάδα και ήταν ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κερδίσει πέντε πανελλήνια πρωταθλήματα ως ομιλητής και έχει φτάσει στον τελικό του διεθνούς πρωταθλήματος Patras Open 2013. Ο Βασίλης, που έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Εδιμβούργο και MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σήμερα δουλεύει στην Αθήνα για έναν κορυφαίο διεθνή όμιλο πώλησης βιομηχανικών χρωμάτων.

Βασίλης Γκούμας


Του αρέσει πολύ η ενασχόληση με το Debate. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά τουρνουά Debate τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Athens Open 2014 και 2015 και έχει οργανώσει 5 DEREE Invitationals. Ο Βασίλης είναι μέλος της Fundraising ομάδας για το Thessaloniki WUDC 2016.