Πρωτάθλημα Δίχως Όνομα
20 Δεκεμβρίου 2013
Η Ρητορική Εταιρεία στο European Youth Fair
3 Δεκεμβρίου 2014

Διάλογος χωρίς Σύνορα

Ενώ η Ελλάδα και η Γερμανία κυριαρχούν στην ειδησεογραφία και το δημόσιο διάλογο λόγω της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι πολλοί πολίτες των δύο χωρών έχουν στραφεί εναντίον του άλλου λόγω της πόλωσης και του λαϊκισμού που κερδίζει έδαφος σε αυτές τις συνθήκες, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην πολιτική ή τις κοινωνίες των δύο χωρών.

Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, η Ρητορική Εταιρεία, σε συνεργασία με την International Debate Education Association (IDEA) και το ίδρυμα Konrad Adenauer, θα διοργανώσει μια σειρά ταυτόχρονων δημοσίων διαλόγων σε Ελλάδα και Γερμανία. Δύο συμμετέχοντες και ένας συντονιστής θα βρίσκεται σε κάθε αμφιθέατρο, ενώ τέσσερις ακόμα συνομιλητές θα συμμετέχουν στη συζήτηση μέσω Διαδικτύου. Ένας ομιλητής σε κάθε τοποθεσία και δύο από τους συνομιλητές θα είναι υπέρ της θέσης του διαλόγου και οι υπόλοιποι θα είναι κατά.

Μέσω της σύνδεσης δημοσίων διαλόγων στις δύο χώρες δημιουργούμε διαδραστικούς χώρους διαλόγου με ζωντανό ακροατήριο, αυξάνοντας την δυνατότητα του διαλόγου να συνεισφέρει στην κοινή γνώμη με τις διαφορετικές οπτικές γωνίες στα θέματα που αφορούν τη σχέση Ελλάδος και Γερμανίας.

Οι θέσεις των διαλόγων θα επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν κυρίως τους νέους, όπως στον τομέα των Ευρωπαϊκών πολιτικών για τη νεολαία και θέματα διασυνοριακής αλληλεγγύης και συνοχής, καθώς και το ερώτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και τις κοινές ανησυχίες Ελλήνων και Γερμανών.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Οι διάλογοι θα λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε δύο αμφιθέατρα, ένα στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία. Θα διαρκούν περίπου μία ώρα και 20 λεπτά.

Οι διάλογοι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να υπάρχουν ομιλητές υπέρ και κατά της κάθε θέσης και στις δύο χώρες, έτσι ώστε να μην αποκτούν τον χαρακτήρα αναμετρήσεων της Ελλάδος εναντίον της Γερμανίας, αλλά να αναδεικνύουν το γεγονός ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα των διαλόγων και ότι η συζήτηση, συμφωνία και υποβολή προτάσεων πάνω στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μπορούν να υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Η φύση της Ευρωπαϊκής κρίσης δεν αφήνει περιθώρια απομόνωσης των συζητήσεων επί των θεμάτων αυτών σε αποκλειστικά εθνικό επίπεδο, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τα αίτια της κρίσης και να τα αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχουν πολλές φωνές από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα που προσπαθούν να αναδείξουν τη σημασία της κοινής Ευρωπαϊκής πορείας σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή ενοποίηση βάλλεται από παντού. Μέσα από αυτούς τους διαλόγους θα προσπαθήσουμε να υπερβούμε την τεχνητή διχοτόμηση Ελλήνων και Γερμανών και να οραματιστούμε μαζί το κοινό μας μέλλον.